Zoek een kinesist

U bevindt zich hier:

Perinatale kinesitherapie

Wat is perinatale kinesitherapie?

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam van de zwangere vrouw veel veranderingen. Zwangerschapskinesitherapie (prenatale kinesitherapie) helpt u om die veranderingen beter op te vangen en u daarna ook optimaal voor te bereiden op de bevalling. Het gaat hier om veranderingen in houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid, bloedcirculatie, ademhaling en ontspanning.

Hoe gaan we te werk?

U leert onder meer ook ontspanningsoefeningen, houdingsoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen om de baby uit te drijven en tegelijk het bekken, de bekkenbodem en de baby te beschermen tijdens de bevalling.

U krijgt informatie over massages, houdingen en allerlei hulpmiddelen. Er wordt extra aandacht besteed aan het oefenen van de bekkenbodemspieren. Deze spieren worden tijdens de zwangerschap zwaar belast en moeten ook daarna opnieuw versterkt worden. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap al af en toe last van urine- of stoelgangverlies. Andere vrouwen merken dan weer weinig of niets van deze belasting op de bekkenbodemspieren. Toch heeft elke vrouw er baat bij om de bekkenbodemspieren bewust te oefenen. Zo raden wij aan deze spieren al bewust te leren gebruiken tijdens de zwangerschap. Preventie is hierbij heel belangrijk.

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken en lage rug. Bewegen en belasting hebben een invloed op deze klachten. Vaak verdwijnen deze klachten weer na de bevalling, maar soms blijven ze langdurig aanhouden. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, zwangerschapsgerelateerde lage rug en bekkenklachten, bekkeninstabiliteit, etc. Postnatale kinesitherapie leert u rekening te houden met de verminderde belastbaarheid van het bekken.

Samengevat

Tijdens prenatale kinesitherapie wordt er gewerkt aan de volgende doelstellingen:

Bewustmaking van lichaamsveranderingen in:

Voorbereiding tot bevallen

Behandelen van klachten tijdens de zwangerschap

Stimuleren van gezonde sportieve activiteiten