De visie van BICAP op een eventuele samenwerking met BCIG-AXXON

Datum: 
09/09/2017

Beste leden,

Het bestuur van BICAP en Pelvired heeft de laatste maanden verschillende gesprekken gevoerd met AXXON over het oprichten van een BCIG (Belgian Clinical Interest Group) binnen onze bijzondere beroepsbekwaamheid Pelvische reëducatie en Perinatale kinesitherapie. Zoals u misschien al kon lezen in de mail van Pelvired is er sprake van een overgangsperiode waarin de samenwerking met AXXON zou starten en de oprichting van de BCIG zou plaatsvinden. Na twee of drie jaren zou die overgangsperiode overgaan in een definitieve samensmelting met AXXON.

Tijdens de zogenaamde overgangsperiode ligt de nadruk op de zelfstandigheid van de BCIG! We zullen binnen de BCIG zelf onze statuten bepalen, zelf onze regels uittekenen en zelf de financiën van de BCIG beheren. De BCIG zal dus een “clinical interest group” worden binnen onze bijzondere bekwaamheid, waarin alle gemotiveerde vrijwillige bestuursleden van BICAP en Pelvired zouden kunnen samenwerken. We willen streven naar één sterke vereniging, waarin constructief kan samengewerkt worden. De BCIG zal bijgestaan en gesteund worden door AXXON.

We zouden daarom met de BCIG een vzw willen oprichten, om deze zelfstandigheid te verzekeren. De overgangsperiode zou twee jaar duren, maar kan eventueel ook op drie jaar ingesteld worden; er hangen geen voorwaarden aan vast! We hebben dus de vrijheid om als BCIG na twee jaar te onderhandelen over de definitieve samensmelting van de BCIG met Axxon.

Daarnaast kunnen we vanuit het BICAP-bestuur ook benadrukken dat we vertrouwen hebben in het vernieuwde team van AXXON. AXXON is de enige erkende beroepsvereniging in België dus we hebben hun steun en samenwerking nodig om voor onze bijzondere beroepsbekwaamheid aan beroepsverdediging te kunnen doen. De samenwerking met AXXON en het vertrouwen in AXXON zal volgens ons moeten groeien gedurende deze overgangsmaatregelen. Maar BICAP wil benadrukken dat we dit een noodzakelijke stap vinden om te streven naar vooruitgang op nationaal en zelfs op internationaal niveau.

Natuurlijk draagt Axxon een verleden met zich mee en moeten we erkennen dat vele BICAP leden wantrouwig zullen staan ten opzichte van AXXON. Dit hebben we ook aangekaart bij AXXON zelf en daarom hebben zij beloofd een document op te stellen waarin zij hun engagement aan de BICAP-leden willen toelichten.

In afwachting van dit document, willen we jullie alvast op de hoogte brengen over de visie van het BICAP-bestuur, wat sowieso op de planning stond voor de komende nieuwsbrief van oktober. Gezien de brief van Pelvired al verstuurd werd, vinden we het zeer belangrijk om de positieve visie van BICAP nu al met jullie te delen. De motivatiebrief van AXXON volgt dan zo snel mogelijk.

Over de praktische veranderingen, zoals het lidgeld en de inschrijvingen, kunnen we voorlopig nog geen definitief uitsluitsel geven. De onderhandelingen met Axxon zijn volop aan de gang. Daarom lijkt het ons momenteel ook niet opportuun om een referendum te organiseren. We houden jullie natuurlijk wel op de hoogte en zullen u zeker uitnodigen voor een bijzondere algemene vergadering van BICAP voordat we definitief in de boot stappen met AXXON.

We danken jullie alvast voor het vertrouwen. We zullen u zeker verder op de hoogte houden en willen nogmaals benadrukken dat het doel van de toekomstige plannen dat we steeds voor ogen houden, een constructieve vooruitgang is. Samenwerken, samen ijveren, samen leren, samen verdedigen en hopelijk ook samen genieten!

 

Indien u verdere vragen of suggesties hebt, kan u het bestuur natuurlijk steeds contacteren.

Namens het ganse BICAP-Team

Christine en Hedwig.